Wednesday, November 17, 2010

ALANGKAH BAHAGIANYA MENJADI WANITA PERTAMA KE SYURGA..

               

                                                      
                                                       بسم اللة الرحمن الرحيم

Pada suatu hari Fatimah bertanya Rasulullah, siapakah perempuan pertama yang bakal masuk syurga. Baginda menjawab, seorang wanita yang bernama Mutiah. Fatimah terkejut, ternyata bukan dia seperti yang dibayangkannya. Mengapa orang lain, pada hal dia adalah puteri Nabi?? Timbul keinginannya untuk mengetahui siapakah Mutiah itu. Apakah gerangan yang dilakukannya sampai mendapat penghormatan begitu tinggi???

Sesudah meminta izin daripada suaminya, Ali bin Abu Talib, Fatimah berangkat mencari rumah Mutiah. Puteranya yang masih kecil iaitu Hasan menangis ingin mengikut lalu didukungnya Hasan ke rumah Mutiah. Fatimah mengetuk pintu rumah Mutiah dan memberi salam. Wa'alaikumssalam! Siapa diluar? Terdengar jawapan lemah lembut dari dalam. Suara cerah dan merdu. " Saya Fatimah, puteri Rasulullah SAW'". " Alhamdullillah, alangkah bahagianya saya hari ini, Fatimah sudi berkunjung ke gubuk saya, " terdengar kembali jawapan dari dalam. Kali ini nyata lebih gembira lagi makin dekat dengan pintu." Sendirian, Fatimah? " Aku ditemani Hasan."

" Aduh. maaf ya," suara itu terdengar jadi menyesal. " Saya belum mendapat izin suami untuk menemui tetamu lelaki". " Tapi Hasan masih kecil". " Meskipun kecil, Hasan lelaki. Esok saja datang lagi, saya minta izin kepada suami," sahut Mutiah tidak kurang kecewanya. Esoknya Fatimah datang membawa Husain sekali. Selepas memberi salam dan dijawab dengan gembira, Mutiah berkata dari dalam. " Datang dengan Hasan, Fatimah? Suami saya sudah memberi izin" " Ya dengan Hasan dan Husain" " Ha?? Mengapa tidak beritahu dari kelmarin? Yang dapat izin cuma Hasan. Husain belum. Saya terpaksa meminta izin dari suami dahulu," jawab Mutiah

Hanya esok harinya baru mereka disambut baik oleh Mutiah di rumahnya. Keadaan rumah itu sangat sederhana. Tidak ada satu pun perabot mewah, Namun semuanya teratur rapi membuat tetamu senang berada di rumah itu. Fatimah Kagum melihat suasana yang menyenangkan itu. Sehingga Hasan dan Husain yang tidak biasa di rumah orang, kali ini nampak asyik bermain." Maaf ya, saya tidak boleh menemani Fatimah duduk. Sebab saya sedang menyiapkan makanan untuk suami saya, " kata Mutiah sambil sibuk di dapur. Hampir waktu tengahari, masakan itu sudah siap semuanya lalu diletakkan diatas mampan. Mutiah mengambil rotan dan diletakkan di sebelah hidangan. Fatimah bertanya kepada Mutiah," suamimu kerja dimana? " Di ladang." " sebagai pengembala?" soal Fatimah. Bukan. bercucuk tanam". " Tapi mengapa kau bawakan rotan juga?" tanya Fatimah. " Rotan itu saya sediakan untuk keperluan lain.

Kalau suami saya sedang makan, saya tanyakan apakah masakan saya sedap atau sebaliknya. Kalau suami saya jawab, " sedap", takkan terjadi apa-apa. Jika tidak sedap, rotan itu saya berikan kepadanya agar dirotan punggung saya sebab ia tidak menyenangkan suami." " Atas kehendak suamimukah kau bawa rotan itu,"tanya Fatimah. "Oh, sama sekali tidak. Suami saya seorang yang penyayang. Ini semata-mata kehendak saya agar jangan sampai menjadi isteri derhaka kepada suami. " Fatimah lantas meminta izin pulang. Dalam hatinya berkata, pantas kalau Mutiah menjadi perempuan pertama yang masuk syurga, lantaran baktinya kepada suami begitu besar dan tulus.

p/s: Kesetiaan seperti itu, bukan penganiayaan wanita oleh lelaki. Sebaliknya cermin ketulusan dan pengorbanan wanita yang harus dihargai dengan perilaku yang sama. Bukan mudah untuk masuk ke syurga. Kite kena bermujahidah atau berjuang melawan nafsu untuk melakukan kebaikan. Syaitan dan nafsu memang menyuruh kita berbuat kejahatan dan tidak menggalakkan kita melakukan kebajikan. Jika kita turutkan kehendak syaitan sudah tentu kita tidak mampu melakukan sebarang kebaikan. Ingat pesanan Nabi SAW " Jalan ke syurga dikelilingi dengan kepayahan. Jalan ke Neraka pula dikelilingi dengan nafsu dan syahwat. " Oleh itu, utamakanlah kepayahan kerana itu jalan ke neraka. Wallahu ' Alam. =) ingatan buat diri saya dan juga anda sekalian..

No comments:

Post a Comment